De lokale omroep voor regio Hoogeveen
106.8fm in de ether en 104.1fm op de kabel

The Rolling Stones The London Years in Classic Artist

Hoe het begon …..

Michael Philip Jagger, beter bekend als Mick Jagger, en Keith Richards hadden al bij elkaar op de kleuterschool gezeten, toen ze elkaar eind jaren vijftig weer tegenkwamen op een treinperron in Dartford in Kent. Jagger en Richards werden goede vrienden en begonnen een bandje, Little Boy Blue and the Blue Boys, met Dick Taylor als bassist. Zij ontmoetten Brian Jones, die een rhythm-and-bluesband aan het oprichten was, waarvoor alleen nog maar toetsenist Ian Stewart gevonden was. Richards, die toen alleen nog maar Chuck Berry-riffs speelde, kreeg dankzij Jones rhythm-and-bluesschema’s onder de knie. Dick Taylor (die later The Pretty Things oprichtte) werd bassist en Tony Chapman drummer. Brian Jones noemde zijn band The Rolling Stones, naar het nummer Rollin’ Stone van Muddy Waters. In deze opstelling begonnen de Stones in 1962 in clubs te spelen en al snel werden ze een sensatie in het Britse clubcircuit.

Eind 1962 stapte Dick Taylor uit de band. Tony Chapman stelde Bill Wyman als vervanger voor; met Wyman had hij in de band The Cliftons gespeeld. Wyman werd aangenomen, naar verluidt vanwege zijn goede versterker. Begin 1963 werd Chapman vervangen door Charlie Watts, oorspronkelijk een jazzdrummer. Andrew Loog Oldham werd aangesteld als manager en die vond Stewart niet bij het ruige imago van de band passen. Stewart bleef echter wel aan als roadie en verscheen live regelmatig bij de Stones op het podium tot aan zijn dood in 1985.

In 1963 kreeg de groep een platencontract bij Decca Records en kwam de eerste single uit, Come on, een cover van Chuck Berry, gevolgd door de tweede single I Wanna Be Your Man, dat John Lennon en Paul McCartney speciaal voor de Stones hebben geschreven. Beide singles haalden de Britse hitparade, de Top Twenty, die in de jaren zestig elke zondagavond op Radio Luxembourg te beluisteren viel………………

The London Years geeft de muziek van The Rolling Stones weer uit de periode dat deze werd uitgegeven door platenmaatschappij London. In Europa werd de muziek uitgegeven door platenmaatschappij Decca.

In de maand januari 2018 wordt de beginperiode van The Rolling Stones in het programma Classic Artist ruimschoots belicht. In deze programma’s is er naast aandacht voor de eerste grote hits ook aandacht voor single b-kanten en belangrijke albumnummers uit de periode 1963-1971. En daar waar relevant ook achtergrondinformatie.

Kortom: een reis door de geschiedenis aan de hand van hun muziek ……..

Classic Artist is te beluisteren op zondagavond tussen 21.00 – 22.00 uur. Ook terug te luisteren via de website www.radiohoogeveen.nl/programma’s/classic artist

31 december 2017


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *